fbpx

Sene Baso, Mudoh Kiro. Panda Kecek, Bui Sajo

10 Tips Berjumpa Bakal Mertua Untuk Pertama Kali

muslim couple celebrating anniversary in Malaysia

Anda sudah bersedia untuk melangkah ke fasa baru dalam hubungan anda dengan pasangan? Anda sudah mahu memperkenalkan diri anda kepada keluarga pasangan anda sebagai calon menantu? Anda sudah mahu berjumpa dengan bakal ibu bapa mertua anda untuk pertama kali?

Jika jawapan anda adalah ya, maka tahniah! Anda telah membuat keputusan yang bijak dan matang untuk membina hubungan yang lebih serius dan komited dengan pasangan anda. Namun, adakah anda merasa nervous atau gementar bila nak berdepan dengan bakal ibu bapa mertua anda?

white leather peep toe heeled shoes
Photo by Ihsan Adityawarman on Pexels.com

Jangan risau, anda tidak seorang sahaja yang merasai perasaan ini. Ramai di antara kita yang berasa takut atau cemas bila nak bertemu dengan bakal keluarga mertua kita, terutamanya untuk pertama kali. Ini kerana pertemuan pertama ini adalah sangat penting untuk menentukan persepsi dan tanggapan mereka terhadap kita.

Oleh itu, kita perlu bersedia dengan sebaik-baiknya untuk menghadapi situasi ini dengan lebih yakin dan tenang. Kita perlu menunjukkan bahawa kita adalah seorang yang baik, sopan, rajin, bertanggungjawab dan sesuai untuk menjadi menantu mereka.

Bagaimana caranya? Jom ikuti 10 tips berjumpa bakal mertua untuk pertama kali yang saya kongsikan di bawah ini.

Tip #1: Rancang Pertemuan

Wedding planer meeting their clients, young couple at a cafe for their first meeting

Ini adalah tips berjumpa bakal mertua yang paling penting. Anda perlu merancang pertemuan ini bersama pasangan anda supaya ia berjalan dengan lancar dan harmoni. Pilihlah masa dan tempat yang sesuai untuk bertemu dengan bakal mertua anda.

Pastikan anda tidak terlambat atau tergesa-gesa. Jika boleh, elakkan dari bertemu pada waktu-waktu yang sibuk atau stress seperti waktu kerja atau waktu solat. Jika anda ingin membawa hadiah atau cenderahati kepada mereka, pastikan ia sesuai dengan minat dan citarasa mereka.

Tip #2: Jaga Penampilan Diri

Professional barber taking care of man in haridresser chair
Professional barber taking care of man in haridresser chair

Anda perlu menjaga penampilan diri anda supaya kelihatan kemas dan sopan bila bertemu dengan bakal mertua anda. Pilihlah pakaian yang sesuai dengan suasana dan budaya keluarga pasangan anda. Elakkan dari memakai pakaian yang terlalu ketat, pendek, jarang atau mencolok mata.

Anda juga perlu menjaga kebersihan diri seperti gigi, rambut, kuku dan bau badan. Anda boleh memakai sedikit solekan atau minyak wangi untuk menambah seri dan haruman diri anda. Namun, jangan terlalu berlebihan atau beria-ia.

Tip #3: Tunjukkan Adab Sopan dan Kerajinan

Bridal wedding sandal shoes Women Formal Party Wedding shoes. bridal shoes styles on a white

Anda perlu menunjukkan adab sopan dan kerajinan bila berada di rumah bakal mertua anda. Hormatilah mereka dengan ucapan dan gelaran yang sesuai. Jangan lupa untuk memberi salam dan bersalam dengan mereka bila sampai dan balik.

Anda juga boleh menawarkan bantuan kepada bakal ibu mertua anda di dapur atau di mana-mana bahagian rumah yang memerlukan bantuan. Jangan duduk diam-diam atau berlagak sombong. Tunjukkan bahawa anda adalah seorang yang rajin, mesra dan mudah bergaul.

Tip #4: Biarlah Bersederhana

Anda perlu bersikap bersederhana bila berjumpa dengan bakal mertua anda. Jangan terlalu pendiam atau terlalu bercakap. Dengarlah apa yang mereka katakan dengan teliti dan berikan respon yang positif dan sopan.

Jangan menyampuk atau menyangkal apa yang mereka katakan tanpa sebab yang kukuh. Jangan juga memuji atau membodek mereka secara berlebihan. Jadi diri sendiri dan tunjukkan bahawa anda adalah seorang yang matang, bijak dan berhemah.

Tip #5: Ada Pengetahuan Agama yang Kukuh

Anda perlu mempunyai pengetahuan agama yang kukuh bila berjumpa dengan bakal mertua anda. Ini kerana agama adalah asas yang penting dalam membina sebuah rumah tangga yang bahagia dan harmoni. Bakal mertua anda mungkin akan bertanya tentang hal-hal agama seperti solat, puasa, zakat, haji dan sebagainya.

Anda perlu bersedia untuk menjawab soalan-soalan ini dengan yakin dan tepat. Jangan tunjukkan bahawa anda tidak tahu atau tidak peduli tentang hal-hal agama ini. Tunjukkan bahawa anda adalah seorang yang taat, soleh atau solehah dan mengamalkan ajaran agama dengan baik.

Tip #6: Soal-Selidik Pihak Mentua

Anda perlu melakukan sedikit soal-selidik tentang pihak mentua anda sebelum berjumpa dengan mereka. Tanyalah pasangan anda tentang latar belakang, minat, hobi, pekerjaan, masakan kesukaan dan sebagainya tentang bakal ibu bapa mertua anda.

Dengan cara ini, anda boleh mempelajari tentang mereka dan mencari topik-topik perbualan yang sesuai dan menarik untuk dibincangkan. Anda juga boleh mengelakkan dari menyentuh topik-topik sensitif atau kontroversi yang mungkin menimbulkan perselisihan atau ketegangan antara anda dan mereka.

Tip #7: Pandai Membuka Bicara/Memulakan Topik Perbualan

Anda perlu pandai membuka bicara atau memulakan topik perbualan bila berjumpa dengan bakal mertua anda. Jangan biarkan suasana menjadi sunyi atau bosan. Anda boleh memulakan perbualan dengan bertanya tentang hal-hal biasa seperti cuaca, kesihatan, pekerjaan atau hobi mereka.

Anda juga boleh memuji masakan mereka, rumah mereka atau anak mereka. Elakkan dari mengkritik atau mengumpat sesiapa sahaja di hadapan mereka. Jaga nada suara dan bahasa badan anda supaya tidak kelihatan kasar atau sombong.

Tip #8: Jangan Lupa Untuk Senyum dan Gelakkan Lawak Mereka

Anda perlu senyum dan gelakkan lawak-lawak yang dibuat oleh bakal mertua anda bila berjumpa dengan mereka. Ini menunjukkan bahawa anda adalah seorang yang ceria, mesra dan mudah bergaul. Bakal mertua anda pasti akan suka melihat anda tersenyum dan tertawa bersama mereka.

Namun, jangan senyum atau gelak secara palsu atau paksaan kerana ia akan kelihatan tidak ikhlas atau tidak sopan. Senyumlah secara semula jadi dan gelaklah secara sewajarnya sahaja.

Tip #9: Jangan Lupa Untuk Mengucapkan Terima Kasih dan Minta Doa Restu dari Mereka

Anda perlu mengucapkan terima kasih dan minta doa restu dari bakal mertua anda sebelum meninggalkan rumah mereka. Ini menunjukkan bahawa anda menghargai masa dan layanan mereka kepada anda. Anda juga boleh memberikan hadiah atau cenderahati kepada mereka sebagai tanda penghargaan.

Mintalah doa restu dari mereka agar hubungan anda dengan pasangan anda dapat diberkati oleh Allah SWT dan dapat melangkah ke fasa perkahwinan nanti. Tunjukkan bahawa anda serius untuk menjalin hubungan jodoh dengan anak mereka.

Tip #10: Berdoalah Kepada Allah SWT Sebelum Berjumpa Dengan Mereka

Ini adalah tips berjumpa bakal mertua yang paling penting sekali. Anda perlu berdoa kepada Allah SWT sebelum berjumpa dengan bakal ibu bapa mertua anda supaya pertemuan ini dapat berjalan dengan baik. Insyaallah, Amin..

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

On Key

Related Posts